Over mij - Horse-Assist, stressvrij trailerladen voor paard en eigenaar.

Horse Assist
Ga naar de inhoud
Wie ben ik
Mijn naam is Ciska Meijer en ik woon in het midden van het land.
Sinds 1976 ben ik actief tussen de paarden. Begonnen bij een boertje met meerdere pony's. Met veel vallen (en net zoveel) weer opstaan heb ik paardrijden geleerd. Sinds 1980 ben ik gaan lessen bij een ponyclub en heb ik diverse paarden en pony's gereden voor eigenaren. Vanaf 1988 heb ik in totaal vier eigen paarden gehad en tussendoor nog steeds paarden voor anderen gereden. Momenteel heb ik geen eigen paard meer en die gaat er ook niet meer komen. Ik ben zoekende naar een bijrijdpaard want helemaal zonder paarden kan ik niet.

Sinds 1994 ben ik overgestapt naar het westernrijden, daarbij heb ik heel veel geleerd over natural horsemanship. Westernruiters hebben over het algemeen een andere manier van omgang met hun paard dan de 'traditionele' ruiters.
Dat is niet persé beter, maar wel anders.
Een cowboy moet nou eenmaal van zijn paard op aan kunnen als hij daarmee op de ranch aan het werk is. Hij heeft zijn paard nodig als partner en moet niet teveel hoeven 'babysitten'. Hij knoopt bijvoorbeeld zijn paard niet aan een boom maar leert paard te blijven staan waar hij de teugel neerlegt, een zgn ground-tie.

Vanaf 2006 help ik al mensen met hun paarden en paarden met hun mensen, waaronder dus trailerladen maar ook grondwerk en westernles. Tussendoor altijd mensen geholpen met hun paarden en veel paarden bijgespijkerd/doorgetraind of verkeersmak gemaakt.
Het is erg leuk om te zien hoe mensen met hun paard groeien en een betere verstandhouding krijgen en soms ook veel meer plezier met hun paard dan tevoren. Ik vind het erg leuk om te kijken hoe ver ik kan komen met een paard, niet zozeer op wedstrijdgebied maar meer in de onderlinge samenwerking.

Mijn laatste paard: I am Mrs peppy Pine (Quarter merrie) is in september 2020 helaas aan koliek overleden op 27 jarige leeftijd.
Ik heb haar 24 jaar in bezit gehad en van alles met haar meegemaakt.
Ze was mijn 'once in a lifetime' paard en had een berg talent en karakter waar je U tegen zegt!

Dit paard heeft mij enorm veel over paarden en mijzelf geleerd. Helaas niet het makkelijkste paard maar daar leer je het meeste van. Toen ik eenmaal de gebruiksaanwijzing door had kon ik er alles mee en ging ze 200% voor me en ik voor haar.
Ze is cutting gefokt en intelligent met een eigen mening, je moest het netjes aan haar vragen anders deed ze niet veel voor je of ze was beledigd."You don't know teamwork until your partner is a 1200lb free spirit"
Pat Parelli
Ik krijg nog wel eens de vraag: "Wat voor opleiding heb jij hier nou voor gedaan om te kunnen trailerladen?"
Dan zeg ik meestal dat ik dat van heel veel paarden heb geleerd en nog steeds leer!

Er waren toen ik begon niet echt opleidingen die je leren hoe je paarden moet leren trailerladen. De meeste cursussen zijn voor mensen die hun eigen paard willen leren laden, niet hoe je paarden van anderen moet laden en hoe je daarmee om moet gaan. Je hebt daarnaast niet alleen het paard maar óók de eigenaren die je moet opleiden. Zoveel paarden met hun eigen karakters die moet je op verschillende manieren leren trainen.

Eddy Modde is begonnen met een cursuscyclus om mensen op te gaan leiden als trailerlaadspecialist en ik heb op 29 mei 2011 de 1e cursus gevolgd. Ik ben daarvoor 'geslaagd' en mag me trailerlaadspecialist i.o. noemen en aan de slag. Helaas is Eddy inmiddels daar helemaal gestopt en is zijn website van internet verdwenen.

In juni 2010 ben ik bij Annemarie van de Toorn van Monty Roberts NL geweest voor een 2 daagse expert cursus trailerladen. Ik kreeg de complimenten dat ze goed konden zien dat ik al diverse trailerladers in handen had gehad. Hier heb ik ook het nodige opgestoken om met zo weinig mogelijk stress een paard te leren trailerladen.

In 2011 heb ik het 1e jaar van een 3 jarige HBO opleiding (gedragstherapie bij paarden) bij Petra Vlasblom van 2Moons gedaan. Met deze opleiding ben ik helaas door onverenigbare verschillen van mening gestopt maar heb er wel het nodige geleerd.

Als basis heb ik de Level 1 cursus van Parelli zelfs twee keer gevolgd bij Birger Gieseke in 2002 en 2004.
In mijn zeer uitgebreide DVD collectie zitten DVD's van o.a. Parelli, Balingehof, Monty Roberts, Clinton Anderson, Klaus Hempfling, Buck Brannaman. Daartussen zit ook veel materiaal als basis voor het trailerladen, zeker bij Parelli.
Door de jaren heen ontwikkel je je eigen skills en gevoel voor paarden. Van elk paard leer je weer.

Ook heb ik diverse clinics en demonstraties bijgewoond georganiseerd door oa: de KNHS, Equi-Unity, Equiplay, Monty Roberts NL, Parelli NL, Horse-Event etc.

Vroeger heb jaren geleden regelmatig les gegeven op Manége Zilfia's Hoeve in Houten aan de 'huisvrouwen-klas' en kinderlesjes.
Ook bij Manége Van Loon in Loon op Zand heb ik diverse ponykampen geleid en les gegeven, enorm leuk om te doen!
Op mijn eigen westernpaard heb ik ook les gegeven en haar ook gebruikt voor grondwerklessen.
Mijn streven is altijd zoveel mogelijk info te geven en dingen van meerdere kanten te laten zien zodat de eigenaren daar later mee verder kunnen.

Tot zover mijn ervaringen, er zullen er nog vele volgen want ik blijf niet stil zitten en wil zoveel mogelijk leren om iedereen nog beter te kunnen helpen.

Mail aan Horse Assist:
Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee accoord.
Copyright Cissy 2021
Created with WebSite X5
Terug naar de inhoud