Trailerladen verslagen diverse sessies - Horse-Assist

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Trailerladen verslagen diverse sessies

Trailerladen > Verslagen sessies

Augustus 2012
Bleiswijk

Zo'n anderhalf jaar geleden heeft Ciska mij geleerd hoe ik Dúx mijn IJslander alleen op de trailer kon zetten. (zie voor dat verslag wat verdernaar onderen op deze pagina) Dat was echt nodig, omdat ik vaak 's ochtends  vroeg of 's avonds weg ga met Dúx. Dan is er meestal niemand om te helpen, dus de methode die Ciska gebruikt, die van Eddy Modde/Parelli, leek mij uitermate geschikt. Afijn, dat was allemaal super gegaan en ik kon Dúx alleen laden. Wat heerlijk om niet  persé iemand erbij te moeten hebben en wat een fijne methode om te laden.

Een paar maanden geleden ging ik met Dúx naar een meerdaagse clinic waarvoor ik ook weer vroeg moest vertrekken. Alles ging perfect en daar gingen we. Tijdens de clinic  zelf bleek Dúx niet helemaal zuiver te lopen en hij gedroeg zich niet zoals ik hem kende. Er was duidelijk iets met hem aan de hand. Ik was er behoorlijk overstuur van en het hoeft geen betoog dat ik hem in de gemoedstoestand waarin ik mij bevond helemaal  niet kon laden. Bovendien had ik op de heenweg een ongelooflijke noodstop moeten maken voor iemand die op het laatste moment voorrang nam.

Eenmaal weer thuis is Dúx behandeld en was hij weer de oude, maar trailer laden bleef een probleem. Ik heb  een hele tijd alleen doorgemodderd maar uiteindelijk Ciska gebeld om opnieuw om hulp te vragen.

Vorige week is ze langsgekomen en heeft ze samen met mijn bijrijdster, Dúx en met mij gewerkt aan het trailer laden. Eerst grondwerk gedaan en wat vonden mijn bijrijdster en ik dat moeilijk, heel anders dan we gewend waren.
Ciska nam alle tijd voor Dúx en voor ons en toen we eenmaal gingen laden, stond Dúx binnen 5 minuten op de trailer, eerst bij Ciska en daarna bij mij. Ik was echt  stomverbaasd, had dit totaal niet verwacht.

Ik les wekelijks met Dúx bij een rijvereniging en op dat terrein was laden voorheen helemaal een ramp. Daarom is Ciska met ons meegegaan naar de rijvereniging, uiteraard met Dúx in de trailer. Wat  bleek tijdens het rijden? Ik, die ervan overtuigd was dat ze voorzichtig reed, reed toch nog niet voorzichtig genoeg.
Ciska gebruikte hier een paar mooie metaforen voor. Ik moest rijden (in de bochten) alsof ik een emmer water in de trailer had staan. Die mocht niet omvallen en er mocht niks uit klotsen. Verder vroeg Ciska hoe ik me zou voelen als ik losstaand in een bus mijn evenwicht zou moeten houden. Wat een eye-openers!

Afijn, afgelopen woensdag voor het eerst naar de rijvereniging gegaan.  Het laden thuis ging super, eerst weer even grondwerk gedaan uiteraard. Ik heb gereden alsof er een emmer water in de trailer stond en Dúx kwam ontspannen de trailer af, niet bezweet, niet gemest, super dus!
Na de les ook weer eerst even grondwerk en daarna vlot de trailer op, wat een verschil en wat was het me allemaal meegevallen.
Ik had echt nooit verwacht dat ons trailerlaadprobleem zo snel zou zijn opgelost, maar met Ciska's hulp en natuurlijk zeker ook haar tips over het autorijden kunnen we nu weer overal heen.

Ciska, super bedankt, vast ook namens Dúx.Zwartebroek, 19 juni 2011

(Ciska: op bezoek geweest bij Syanne die van haar buurvrouw had gehoord dat ik bij haar was geweest om te helpen met trailerladen. Het verhaal van dat paardje Cody staat ook verderop deze pagina. Syanne had een groot probleem met Claud die niet wilde laden en erg zenuwachtig werd tijdens het rijden. Ze wilde wel weer graag wedstrijden rijden en op stap naar het bos dus belde ze mij.)

In het begin liep ze er dus niet echt makkelijk in maarja daarom heb ik Ciska ook gevraagd om te komen.
We hadden van alles al geprobeerd: voer, longeerlijn, een wit doek maar ze bleef het heel eng vinden.
Nu Ciska is geweest en ze de trailer niet meer eng vind loopt ze er met plezier in en heeft ze ook een beloning in de trailer, lekker hooi!!
Toen we ook zelf gingen oefenen heeft ze na de 2de keer oefenen er een kwartier in gestaan met de paniekstang dicht zonder er maar 1 keer tegenaan te drukken! Die keer daarop deden we de laadklep ook dicht (tijdens het oefenen met Ciska vond ze dat nog heel eng als die omhoog ging) ze keek even om van wat gebeurt er maarja Claud kennende deed ze presies wat ik had verwacht: haar ETEN is belangrijker en ging daar dus rustig mee verder.

Daarna het grote moment ......RIJDEN IN DE TRAILER!!
Hoe ze vroeger uit de trailer kwam wil je eigenlijk niet weten, helemaal doorweekt met zweet! En nu hadden we haar een paar keer horen hinniken maar het gestamp was er niet meer, wat er dus voorheen wel was!
Ik keek na de rit in de trailer en ze vond het iets spannend maar niet bezweet en nadat ze ons weer zag ging ze meteen weer aan haar hooi... Toen we ook de stang achter haar vandaan haalden liep ze heel rustig er uit. Ik heb daarna even zelf gereden en toen keken we of ze er nog steeds in wilde, geen probleem!
Ze liep er wel eerst weer snel uit, maar kwam vrijwel meteen weer terug de trailer in.
Ik ben heel erg blij en ga zeker veel naar bossen met haar toe om even lekker "er tussenuit" te gaan en te relaxen :D

Heel erg bedankt Ciska!! je hebt me enorm veel geholpen en niet te vergeten veel geleerd!!
Groetjes van Syanne en hoefjes van Claud :D

 


 

Zwartebroek, 05 mei 2011

Ik heb gisteren met Cissy een trailer sessie met mijn paardje Cody gedaan. Cody is een 6 jarige Quarter die al vroeg veel in zijn koppie te verduren heeft gehad en ik ben helemaal opnieuw met hem begonnen.

Ik heb hem nu bijna 1.5 jaar en we zijn al veel verder dan in het begin. Een van de problemen was de trailer. Hij is alleen vervoerd in een grote trailer waar hij zijwaarts in kon en heeft nooit achterwaarts eraf gehoeven. Dat was het 1e probleem waar ik achter kwam toen ik hem opgehaald had.
Cody heeft ernstige hanetred achter, hij weet af en toe niet waar hij zijn benen neerzet en heeft moeite met zijn balans dus dat werkt ook niet mee.

Verder is hij erg onzeker en erg gevoelig, je doet snel veel te veel, en veel "druk" kan hij niet hebben, dit ontaard in paniek of zich compleet afsluiten. We zijn nu een tijd verder en met 2 personen laden gaat wel goed, zolang ik bij hem blijf in de trailer kan een ander de stang erachter doen en de klep dicht.

Ook uitladen gaat met 2 personen goed, alleen wilde hij onder de stang doorkruipen zodra de klep open ging. Ik wil erg graag alleen op pad en wil niet afhankelijk zijn van anderen en ik wil dat hij gewoon vol vertrouwen in de trailer krijgt. Paarden staan thuis en mijn vriend is er ten eerste weinig én hij heeft geen verstand van paarden dus "even" oefenen is niet zo simpel. En met teveel alleen klooien ben ik bang meer schade toe te brengen dan goed te doen. Dus steeds kon ik alleen weg als er iemand thuis was én als ik zeker weet dat op de locatie waar ik heen moet óók mensen kunnen helpen. Best lastig dus.

Vele sites heb ik bekeken, bestudeerd en ben erg geschrokken van de bedragen die "experts" hierin vragen. Ben best bereid een goed bedrag neer te leggen maar € 350 voor 1 sessie vind ik best veel. Toen kwam ik Cissy op Bokt.nl tegen en heb haar site gelezen en haar een mail gestuurd of ze niet eens wilde komen.

Gisterenmiddag was ze bij mij thuis en zijn we aan de gang gegaan. Degelijke auto met trailer in de baan, tussenschot opzij en vastgezet, stangen weg, en met zijn 2 aan de gang.
Wat ik vooral belangrijk vond was dat Ciska mij alles zelf liet doen en af en toe Cody overnam om te laten zien wat ze precies bedoelde.

Ik ben erachter dat ik nog véél minder moet reageren naar Cody, volgens Ciska is hij erg gevoelig en heeft hij aan minimale hulpen ruim voldoende. De hele sessie uitleggen wordt veel te veel.
Na 2 uurtjes loopt hij braaf zelf de trailer in terwijl ik binnen sta en Ciska hem erin stuurt. Het tussenschot kan gewoon op zijn plek staan en loopt hij óók zo naar binnen. Als Ciska binnen staat kan ik hem van naast de klep erin sturen.

De stang erachter hebben we samen geoefend, Cody komt nu niet meer onder de stang door en wanneer hij ertegen hangt komt hij op druk braaf terug. Stang is dicht geweest, klep is dicht geweest.
Als laatste heeft hij in draf om Ciska heen gelopen en is vanuit draf de trailer ingegaan.

Voor de 1e keer was dit genoeg!! Ben zeer tevreden en kan nu zelf oefenen met de stang erachter, dit moet nog bevestigd worden en voorlopig ga ik nog met 2 personen oefenen. Nu is Cody wel zo dapper (en ik ook) dat hij vertrouwen in de trailer heeft en dat ik zelf verder kan met bv mijn vriend.

Ik wil bij deze Ciska ontzettend bedanken voor haar hulp en geduld met mij en mijn paard. Ben zelf redelijk handig met andermans paarden laden en veel lukt me zelf, ik ben echter wel zo eerlijk naar mij en mijn paard dat ik wist dat ik het onder de stang doorkomen niet alleen kon oplossen.

Wat me vooral opviel is dat je met zoveel minder signalen je paard al kunt laten reageren. Ik kan iedereen Ciska aanraden wanneer je een probleem wilt oplossen. Cissy: bedankt !!

Chantal en Cody.


(Ciska:  het in de trailer staan heb ik alleen gedaan om Cody te helpen vertrouwen te krijgen en hem te belonen op de momenten dathij zelf de trailer in liep, dan kreeg bij een lekker handje muesli. Die 2 uur was in werkelijkheid korter omdat we hem ook nog een poosje terug op stal hebben gezet om even eea te verwerken want hij was uitermate gevoelig en had dat even nodig.)

Vervolg:
Gisteren (09/05) heb ik getraind met Cody. Hij liep vrijwel meteen de trailer in, met het tussenschot op zijn plek, dus de nauwe doorgang. Hij loopt na 2x ook helemaal door tot aan de borst stang. Hij komt er ook pas uit als ik het vraag.
Volgens Eddy moet hij minstens 10 seconden kunnen staan vóór je met de stang gaat oefenen. Dat lukte dus met stang aan de gang. Eerst tegen zijn billen, hem ermee geaaid, gerammeld met stang tegen het schot en de haakjes etc etc. eerst kwam hij er nog uitlopen maar later bleef hij staan.

Ik heb nog niet de stang erachter geplaatst omdat ik dat nog even met 2 personen wil doen.Hij komt nog niet op commando van de stang af als ik hem achter zijn kont hou en tegendruk geef. Dat moet nog even bevestigd worden.
Leuk detail: ik was klaar, Cody liep los om de auto heen en toen ik naar binnen liep liep hij zonder halster e.d. gewoon achter me aan de trailer in. was echt leuk.

Het oefenen gisteren heeft mijn buurvrouw op de foto gezet voor me, zie hier de kiekjes:

Hier vraag ik Cody de trailer in te wandelen:
Hier oefen ik met de stang erachter houden:


Ik heb toen hij zó los meeliep snel de buuf gebeld of ze foto's wilde komen maken. Hele sessie op de foto gezet en gehoopt dat hij wéér los mee zou lopen, en ja hoor.... braaf paard.


En toen liep hij los mee:


Braaf erin staan met mij samen:En hij bleef staan, ik kon achter hem gaan staan en hem er weer uit vragen:Buuf: bedankt voor de foto's!!
Cissy: ben je nu nog dankbaarder !!!Rouveen, 06 april 2011

Op woensdag 6 april is Ciska bij mij geweest om mij te helpen met mijn nieuwe paard die niet in de trailer wou. Het gaat om een 5 jarig paard van 1.70 groot die altijd met de vrachtwagen is vervoerd. Hierdoor had hij een hekel aan de trailer. Dit kwam omdat hij dan in een kleine ruimte en alleen stond.

Om 14:00 uur was Ciska bij mij en we zijn begonnen met de trailer. Al gauw bleek dat mijn paard aan de ene kant bang was maar ook niet wilde. Nadat Ciska op een zeer relaxte manier mijn paard duidelijk heeft gemaakt wie de baas is en wat van hem verwacht werd, ging het steeds beter.

Het heeft wel een poosje geduurd voordat hij in de trailer stond, maar daarna liep hij er zo weer in en uit. Nadat we even pauze hadden genomen zijn we weer verder gegaan en toen liep mijn paard er ook zo weer in en uit. Door steeds mijn paard op zijn gemak te stellen hebben we uiteindelijk de trailer klep dicht gedaan. Mijn paard bleef relaxt staan en vond het helemaal niet zo erg.

Wat ik een als zeer positief heb ervaren is dat Ciska mij ook duidelijk aanwijzingen gaf en mij het ook zelf liet doen. Hierdoor kreeg ik zelf ook een goed beeld van hoe ik het zelf moest aanpakken. Nu ben ik een aantal weken verder en kan ik mijn paard nog steeds prima laden. De ene keer duurt het iets langer dan de andere keer, maar ik krijg hem zonder veel stress altijd in de trailer.
Bij mij komt er nu geen zweep meer aan te pas en dat zorgt toch wel voor een hoop rust. En dat wil toch iedereen??

Hester en Flipper (Flipper's Crack Z)

Hannie en Dúx, maart 2011

Dúx is mijn bijna 9-jarige IJslander ruin. Trailer laden ging wel goed met hem, tenminste: ik kon hem alleen laden, maar had altijd iemand nodig om de stang achter hem dicht te doen.
Omdat ik soms vroeg op pad ben met Dúx wilde ik graag een manier vinden om hem alleen te leren laden. Via Bokt kwam ik op een van de trailer-laad-topics terecht en via dat topic weer bij de site van Ciska Meijer.

Haar website heb ik helemaal gelezen en vooral het trailer-laad-hoofdstuk goed bestudeerd. Daarna ben ik op de website van Eddy Modde gaan kijken. Toen wist ik dus dat wat ik graag wilde, het alleen laden van Dúx, aangeleerd kon worden en ik had een idee hoe. Alleen… ik voelde me nogal onzeker om dit alleen aan te pakken. Dúx loopt nl. keurig aan de hand mee, maar ik heb hem geleerd om mij niet te passeren tijdens het lopen.
Ik heb hierop Ciska benaderd. Wij kenden elkaar niet persoonlijk, dus moet er wel vertrouwen zijn. Dat was er eigenlijk vanaf het eerste moment.

Ciska heeft Dúx gewoon rustig ter hand genomen en zonder stress is zij met hem gaan oefenen. In het begin was het allemaal vreemd voor Dúx en dat riep weerstand op. Hij werd zelfs  even boos. Ciska heeft Dúx verschillende pauzes gegeven om alles te kunnen verwerken. Dan werd hij even op stal gezet en kreeg hij wat te knabbelen.

Tot mijn grote verbazing ging het eigenlijk heel goed. Ik had nl. zelf nooit verwacht dat Dúx zelf de trailer in zou lopen. Het grootste bewijs dat het hele leerproces rustig en zonder stress verliep was, dat Dúx op de trailer niet gemest heeft, wat hij normaal altijd wel deed. Toen Dúx door had wat de bedoeling was, was ik aan de beurt. Door de heldere uitleg van Ciska kon ik het zelf ook. Ik ging echt blij naar huis met Dúx.


Thuis ook alleen Dúx uitgeladen, onderweg had hij ook niet gemest. Nu zijn Dúx en ik samen aan het oefenen want we moeten het natuurlijk wel onderhouden. Het gaat echt heel goed en Dúx en ik kunnen nu alleen op pad zonder dat we persé iemand nodig hebben en dat is gewoon heel fijn en handig.

Ciska, super bedankt voor de fijne les.

Hannie

Leerbroek, augustus 2010

In augustus 2010 ben ik bij Mirjam geweest, wij zitten beiden zeer frequent op www.bokt.nl en via dat forum kwamen we dus ook in contact met elkaar.
Er was een topic over een moeilijk te laden paard en daarin had ik wat adviezen gegeven.
Onderstaande komt uit dat topic:

Mirjam:
"Sorry dat ik binnen val , maar Cissy geef je les daar in? Ik heb er hier 2 die niet of zeer slecht de laden zijn en jij zit natuurlijk niet ver uit de buurt."
Met niet veel meer woorden dan dit heb ik contact opgenomen met Cissy. Mij lukte het niet, heb van te voren ook niet gezegd wat voor trukendoos ik geopend had om een poging te wagen om ze er in te krijgen.

En dat met reden omdat ik weet dat die doos gewoon gesloten had moeten blijven, want het was toch echt de verkeerde doos en daar kom je dan achter als je bezig ben, maar goed dat paard moet er op en tja dan die doos maar.
Nu wil ik hier wel vertellen wat er in mijn doos zat hoor. Een longeerlijn, longeerzweep, flinke handen, een boze stem, weinig geduld, zenuwen, spierballen, stevige schoenen met stalen neuzen en een hubbie die boer is en die een koe naar binnen wil jagen en dat in een zo kort mogelijke tijd.

We hebben tussendoor flink staan kletsen, volgens mij is dat paardenmensen eigen, raken niet uitgepraat over die knollen maar besef van tijd ben ik dus even kwijt ik gok dat we binnen 3 uur 2 paarden op de wagen hadden. Langer was het zeker niet eerder korter met dat geouwehoer van ons tussendoor.

Ik had absoluut niet verwacht dat het zou lukken althans misschien wel zou lukken, maar zeker niet in zo'n korte tijd. Op een gegeven moment stonden we elkaar gewoon verbaasd aan te kijken en moesten we soort lachen was dit nu alles.... ja dit was alles... de juiste dingen op het juiste moment.

Ik heb heel wat geleerd had het zeker niet alleen voor elkaar gekregen. Bij allebei was een andere aanpak nodig, maar ze liepen er op een gegeven moment zo in, morgen ga ik het zelf proberen en wat uitbreiden lekker poetsen er in en als alles goed gaat een keer rijden, maar nu nog niet het moet eerst ontspannen zijn. Hopelijk hebben jullie wat aan mijn berichtje en lezen jullie de berichtjes van Cissy goed, want bij mij heeft ze zeer goed werk verricht!

Ciska/Cissy:

vd week dus bij Mirjam geweest, woonde toch bij mij om de hoek en we hadden elkaar al een keer ontmoet dus geen probleem om even te gaan helpen. Juist leuk om te doen!

Inderdaad in ruim 3 uur twee paarden die anders echt de trailer niet op gingen geladen. Tussendoor lekker lopen kleppen over paarden inderdaad.
En het laden ging niet eens in een trailer maar op een wiebelige veekar! Met een gladde klep en plankenvloer, niet gek dat ze dat eng vinden. Ze had van tevoren inderdaad niet verteld wat er al geoefend was, had ook niet uitgemaakt overigens want ik kijk toch gewoon naar het paard en de reacties op dat moment en niet naar het verleden.
Mijn ervaring is dat de eigenaar het vaak toch niet goed heeft aangepakt dus wat heeft naar het verleden kijken dan voor zin??

Het eerste paardje viel alles mee, ze had gewoon wat aanmoediging nodig en een perfecte timing en was eigenlijk heel makkelijk opgelost. Ze was er best relaxed onder eigenlijk. Voor Mirjam was het even wennen dat ze veel dingen die ze eerst deed nu niet meer moest doen en vooral op dr eigen plek moest blijven staan en meer met het leadrope moest werken en het paard het meeste werk moest laten doen. Dat was even omschakelen.

De tweede vond het leuk om zich in de wei niet te laten vangen dus veel van de totaal 3 uur dat we beide paarden in handen hebben gehad ging daar al aan op, de rotzak :)
Maar goed, we hebben m gevangen en aan het werk gezet. Hij vond het echt doodeng en dat de latjes op de klep net te ver bij elkaar vandaan zaten was niet echt handig voor hem, hij gleed dan makkelijk weer terug op de klep, maar na een beetje overredingskracht ging hij toch.
Toen was hij de 1e keer boven en ging door zn benen, hij was ineens een stuk kleiner zó eng vond ie het! Zo grappig om te zien maar niet handig om te oefenen...

Hij had een soort drempel ter hoogte van zijn schouders en de overgang van de klep naar boven en het heeft even geduurd voordat hij verder durfde zeker omdat het hem te glad was, hij was ook zelf wel een beetje lomp met zn voeten neerzetten dus we moesten echt even geduld hebben.
Toen dat eenmaal zover was ging hij zelfs een keer in draf naar boven! Stoere vent! Omdat hij het nog wel eng vond hebben we m eerst een paar keer omgedraaid boven (dat is dan weer een voordeel van een veekar, meer ruimte ) en later achterwaarts er af. Zijn ervaring is heel goed geweest en als het goed is loopt hij er wel weer makkelijker op de volgende keer, even afhankelijk van wat Mirjam ermee doet...
Daarna nog 2 uur aan de keukentafel over paarden zitten kleppen terwijl de kip in de oven langzaam gaar werd en een heerlijke geur door de keuken verspreidde, mjammjam, kreeg spontaan trek! Hahaha!

Mirjam:

Moet daar natuurlijk toch weer even op reageren Vond jou gezicht ook wel heel grappig toen je die veekar zag staan :)
Is idd geen trailer, maar een gammel ding met een korte klep, ''losse'' planken, dat giga veel herrie maakt en ook nog eens flink beweegd als ze er in en uit gaan,
o wat eis ik toch veel van mijn paarden, kan ze zeker geen ongelijk geven als ze daar niet in willen.

Normaal worden er koeien in vervoerd en in enkele noodzaak een paard bijv met een keuring in de buurt of als ik naar de veearts moet. Ik rij geen wedstrijden oid, maar vind het wel een heel prettig idee dat als de nood aan de man is dat ik mijn paard ook in een trailer krijg.
Voor mij was het idd omschakelen ik loop te veel, doe te veel, zeg te veel.Verder heeft Cissy verteld hoe het gegaan is heel goed dus, ik wil alleen nog aan vullen dat ik er de andere dag en de dag daarna weer mee geoefend heb helemaal alleen en dat is super gegaan een kleine aarzeling bij beide maar toch zo er weer in.

Ik wil het eigenlijk nu dagelijks blijven oefenen gewoon er in lopen lekker poetsen daar binnen, want Bravour is nog wel nerveus als hij er in staat rijden durf ik nu nog niet aan met hem eerst de rust er in en dan zien we wel verder.

Zie hier de bewuste kar met paard erop:!


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu