Trailerladen algemene info - Horse-Assist

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Trailerladen algemene info

Trailerladen

Algemene informatie over Trailerladen

Een heleboel mensen hebben een trailerlaad probleem als ze op pad willen met hun geliefde ros. Het dier wil niet graag mee op de trailer en men is vaak een hele tijd bezig om het paard in de trailer te krijgen. Vaak eindigt dat in frustratie voor de eigenaar, veel stress en dwang voor het paard én een te late aankomst op de plek van bestemming. Op de terugweg is het vaak een (nog langere) herhaling van de heenweg, met als gevolg nóg meer frustratie bij de eigenaar en nóg meer stress bij het paard.

Redenen om niet te laden:
Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn dat een paard niet wil trailerladen:
- eerder transport is ook al niet goed gegaan en wellicht een angstige ervaring voor het paard geweest,
- een respect kwestie tussen paard en eigenaar, paard heeft geen respect en de eigenaar weet niet hoe dat op te lossen,
- rijstijl van de chauffeur laat te wensen over. Men is zich er vaak niet van bewust maar het paard denkt er duidelijk anders over,
- paard heeft simpelweg nooit geleerd wat trailerladen en trailerrijden is, het gaat nl niet altijd vanzelf. Trailerladen is een onderdeel van de opleiding van een paard net als zadelmak maken of leren springen.

In alle gevallen heeft de eigenaar een serieus probleem. Want wat als er een noodsituatie is en het paard moet met spoed naar de kliniek/dierenarts?

Hoe werkt zo'n trailerlaad training?

Wat voor probleem het ook is, ik ga met het paard aan het werk en kijk wat hij/zij aanbiedt en wat de reacties op mij en op de trailer zijn. Ook wordt er gekeken naar hoe het samenspel eigenaar en paard is.
Een stukje grondwerk (en soms loswerken) wordt gebruikt om de verhoudingen paard/begeleider vast te stellen of eventueel recht te zetten. Tijdens het werk met het paard krijgt de eigenaar de nodige uitleg zodat die begrijpt wat er gebeurt en alvast mee leert.  
Nadat het paard een aantal keer op de trailer is geladen moet de eigenaar ook daadwerkelijk zelf een aantal keer stressvrij het paard laden. Zodat het ook de volgende keer lukt zonder mijn aanwijzingen. Het grondwerkdeel wordt ook meegenomen in de training van de eigenaar.

Afhankelijk van hoe groot het trailerlaadprobleem is, kan het ook zijn dat ik de eigenaar, uiteraard onder begeleiding, al het werk zelf laat doen. Dan ziet de eigenaar direct de reactie van het paard op zijn/haar handelen en gaat het leerproces sneller.
Over het algemeen is een eerste sessie ongeveer 2 uur werk en is het vaak ook een eenmalige actie. Als het probleem groter is of de eigenaar wil zelf nog meer bevestiging, dan doen we nog een sessie.

De kosten voor de training zijn € 45,- per uur. De reiskosten zijn € 0,35 ct per gereden km. Mijn voorkeur is niet verder te rijden dan 100km in een straal rond Vianen Utr (postcode 4126RD) Neem voor langere afstanden even contact op voor de mogelijkheden. Tarief is inclusief 21% BTW.

Kijk voor een aantal voorbeelden met foto's bij de diverse trailer sessies.
Oefenmateriaal onder ideale omstandigheden
:

- een binnenbak waar de trailer naar binnen mag om niet afhankelijk te zijn van weersinvloeden.
- een veilige ruime lichte trailer met lage instap, het fijnst is een 2 paards trailer met los tussenschot wat opzij kan en waar de balk voor ook los kan.
- geen latjes op de klep en klep/trailer moet idealiter voorzien zijn van anti-slip vloer.
- geen uitstekende delen aan de klep, dus handvaten moeten weggeklapt kunnen worden en er mogen geen ogen aan de klep zitten.
- een trailer die past bij de maat van het paard, dus hoog en diep genoeg voor paard in kwestie om mee te oefenen.
- genoeg vlakke ruimte om de trailer heen om daar grondwerk te kunnen doen.
- eventueel een longeerruimte of paddock om grondwerk in te kunnen doen.
- geen publiek in grote getale om zoveel mogelijk paard/eigenaar niet af te leiden. Begeleiders zijn wel toegestaan maar niet de hele manege/pensionstal als toeschouwer uitnodigen svp.
- in de regen ga ik niet trailerladen ivm veiligheid op de klep.
- in de wintermaanden moet het paard zonder deken geladen kunnen worden, ook in verband met de veiligheid en om te voorkomen dat paard met deken ergens achter blijft hangen.

Dit zijn de meest ideale omstandigheden, ik begrijp goed dat niet iedereen een binnenbak of een super deluxe trailer tot zijn/haar beschikking heeft.
Zijn niet alle voorwaarden aanwezig, geen nood, geef door wat je wel hebt en we kijken of er wat anders is te regelen.
Bijvoorbeeld een andere locatie zoeken om te oefenen of een trailer van iemand lenen zouden opties kunnen zijn.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu